Potgrond-substraat

Dit artikel trof ik aan op internet, het werd ingekort en aangepast. Geschreven voor (grote) kwekers die zelf hun potgrond samenstellen. Doch ook leerzaam voor ons ‘kleine luyden’ die hun potgrond bij een tuincentrum in een zak kopen. Nu weet je wel waar je op moet letten als je zelf gaat mengen.

Het substraat waarin planten opgekweekt worden, is het middel om water, lucht en voedingsstoffen in de juiste verhouding bij de plantenwortel te krijgen. Bij de keuze van het juiste medium moet gelet worden op de keuze van het gewas, het watergeefsysteem en de potmaat. Phalaenopsis stelt andere eisen aan het substraat dan bijvoorbeeld een pelargonium. Belangrijk is ook te weten hoe gevoelig het wortelgestel van de plant is.

Te welig gewas voorkomen
In veel gevallen wil een kweker voorkomen dat de plant te weelderig groeit zonder direct naar remmiddelen te grijpen. Eén van de manieren is dan het ‘zwaarder’ maken van de potgrond. In feite gaat het om ‘minder luchtig’ maken. Dat kan bijvoorbeeld door meer tuinturf (een ver verteerd veen met een laag luchtgehalte) toe te voegen. Ook zware materialen zoals zand en klei kunnen het luchtgehalte van potgrond sterk verminderen. Meng maar eens 10 liter luchtige turf met 1 liter klei. Het eindvolume is dan kleiner dan 10 liter. Daardoor daalt de hoeveelheid lucht dus ook met 1 liter. Bij planten met een gevoelig wortelgestel is het daarom raadzaam niet te ver te gaan in het ‘verzwaren’ van het mengsel. Ook met de voeding valt te sturen.

Keuze watergeefsysteem
Er zijn veel verschillende watergeefsystemen in gebruik. Allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Bij de keuze voor een bepaalde potgrond is het belangrijk deze te kennen. Wordt de sprinklerinstallatie (of de tuinslang) gebruikt, dan is de verdeling vaak matig. Omdat het water van bovenaf gegeven wordt, kunnen bladeren van de plant ervoor zorgen dat niet alle potten evenveel water krijgen. Bij het gebruik van een bevloeiingsmat neemt de plant het water van onderaf op en zorgt de bevloeiingsmat ervoor dat het water ‘eerlijk’ wordt verdeeld. Bij vervuiling van de mat of wanneer een pot iets scheef staat (en de aanraking met de ondergrond dus niet optimaal meer is) kunnen er toch verschillen ontstaan. Bij deze manier van watergift is de capillariteit van het mengsel heel belangrijk.

Het werken met druppelaars lijkt vaak het ideale watergeefsysteem. Het gewas blijft droog en iedere plant krijgt dezelfde hoeveelheid water. (Het eb-vloed-systeem is weggelaten omdat dat voor ons niet relevant is).

Keuze potmaat
Wanneer een kweker kiest voor een drainerende potgrond, komt hij vaak uit bij een grover mengsel. In dat geval zorgen de grote poriën voor de nodige drainage. Een kleine potmaat zet echter direct een streep door deze optie. De kweker moet dan naar andere oplossingen zoeken om een goede drainerende potgrond samen te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.