Potgrond-substraat

verbeterde capillariteit een extreme indroging aan de oppervlakte voorkomt. Belangrijk is dat de kokosvezel goed gewassen is (in verband met zouten) en niet te dun van structuur (verteert anders te snel). Ook kokosgruis verbetert de wateropname en zorgt voor gemakkelijk beschikbaar water. Sommige telers gebruiken kokosgruis als substraat (dus 100% kokosgruis) of als toeslagstof, vooral in fijnere mengsels. Goed kokosgruis is een zeer stabiel organisch materiaal. Bij gebruik van kokosgruis is het belangrijk te controleren of de ‘ionenwisseling’ volledig heeft plaatsgevonden om verrassingen met het vastleggen van Calcium en Magnesium en een teveel aan Kalium en Natrium te voorkomen. Rijstkaf is het schilletje dat om de rijstkorrel zit. Door het verhitten van de rijst (waarbij de schil los komt) is dit een zeer steriele toeslagstof. In fijnere potgronden geeft rijstkaf extra drainage. Bij grovere mengsels gaat het echter tussen de grove delen zitten en in dat geval is er beduidend minder drainerend voordeel te behalen.

Alternatieve toeslagstoffen
Vulkanisch gesteente (puimsteen, Tuff) wordt veel gebruikt in de landen van herkomst, Israël en Italië). Een voordeel van deze inerte grondstof is het relatief hoge luchtgehalte in verhouding met het gewicht. Na toevoeging van een vulkanisch gesteente neemt het luchtgehalte toe ondanks het volumeverlies door inmenging. Gebakken kleikorrels, ook wel bekend uit de hydrocultuur, geven meer luchtigheid en een betere drainage. Ook een wetting agent is een toeslagstof die, hoewel het geen volume maakt, grote invloed kan hebben op de fysische eigenschappen van potgrond. Door toevoeging zal de potgrond sneller water opnemen, ook wanneer die uitgedroogd is. Dan zijn er nog andere alternatieven waarmee nog relatief weinig praktijkervaring is, maar wel onderzoek naar is gedaan. Dit betreft onder andere compost en houtvezel. Diverse kwekers gebruiken compost (niet meer dan 25%). Compost ligt vooral goed bij kwekers die ‘peat-free’ willen kweken. Dankzij een goede controle op de aanvoer van de grondstoffen op deze bedrijven, kan dit een veilige grondstof zijn in de potgrond. Houtvezel wordt al veel toegepast in Duitsland en Frankrijk. Houtvezel verbetert de waterverdeling en gaat ook krimp tegen. Een belangrijk aspect betreft de stabiliteit. Omdat hout bij afbraak stikstof vastlegt, moet er van tevoren door de producent extra stikstof worden geïmpregneerd om stikstofgebrek in de planten te voorkomen. Ook Mangaan-actief kan hoog zijn, afhankelijk van de gebruikte houtsoort.

Het ideale mengsel
Een standaardadvies voor het ideale potgrondmengsel is niet te geven – er spelen immers heel veel factoren een rol. Het is echter wel belangrijk te weten wat er op de markt te koop is. In het voorgaande zijn vooral de fysische eigenschappen van potgrond toegelicht. Potgrondleveranciers gebruiken niet alleen grondstoffen en toeslagstoffen, ze voegen (bijna) altijd ook meststoffen en kalk toe om de EC en pH van de potgrond op het juiste niveau te krijgen. Compost, rijstkaf, vezelturf, bark, kokosvezel, tuinturf, witveen, houtvezel, klei en perliet worden als toeslagstoffen gebruikt. Kokosvezels verbeteren de capillaire werking van potgrond.

SAMENVATTING

• Bij de teelt van planten is het substraat niet meer dan een middel om water, lucht en voedingsstoffen in de juiste verhouding bij de plantenwortel te krijgen.

• Bij de keuze van de juiste potgrond zal vooral rekening gehouden moeten worden met het soort plant, het watergeefsysteem en de potmaat.

• In potgrond is veen het hoofdbestanddeel, maar daaraan kunnen een groot aantal toeslagstoffen worden toegevoegd. Deze stoffen hebben vaak grote invloed op de eigenschappen van de potgrond.

copyrighted

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.