Pelargonium tongaense

Pelargonium_tongaense1Pelargonium tongaense – 2004 – Bron: Biolib.de – Auteur: Kurt Stüber. GNU General Public License (GNU GPL)


Eugenie Govaarts uit het Duitse Haan (bij Düsseldorf) schreef de webredactie o.a. het volgende:

Pelargonium tongaense
Heb vorig jaar van iemand in Duitsland een stekje van de P. tongaense gekregen. Eerst ging alles prima, maar nu begint de plant te kwakkelen. Ik zie geen ongedierte (spint of zo), maar het blad is m.i. te licht gekleurd en de nieuwe blaadjes en bloemknopjes ontwikkelen zich niet goed. De plant staat in een serre met veel licht, op ongeveer 12-15°. Misschien helpt verpotten in geraniumaarde? Heeft de plant eigenlijk relatief veel of weinig water nodig?

 

Mary Hoogvliet en Luuts Feenstra van onze Werkgroep Pelargonium Species reageerden:

Pelargonium tongaense Sectie Cionium

Mary: P. tongaense is een hele mooie plant met stevige rode bloemen. Deze plant werd in 1555 gevonden in North East Natal, Zuid-Afrika.
Lijkt veel op onze hanggeraniums, maar het blad en de bloem zijn mooier: blad iets behaard, bloempje mooi gevormd. Zet makkelijk zaad en hoef je niet te bestuiven.

De grond moet goed gemengd zijn met fijne steentjes, zodat de grond makkelijk water afvoert. Het beste resultaat is buiten in de zomer, wat voor alle species geldt. Schaduwplek.

Luuts: De afbeelding van de tekening is gescand, bijgesneden en de kleur iets verbeterd. De tekening zelf komt uit Deel 3 van de boeken van J.J.A. van der Walt/P. J. Vorster.
Momenteel heb ik maar één zaailing van tongaense en die is ongeveer 8 cm hoog.

p.tongaense

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.