Pelargonium ‘Prof. Bijhouwer’

Discussies

p.-bijhouwer-P1010231-300x225Lezer J.Hofman stelde onlangs elders op de site een vraag, gevolgd door ledenreacties, die we ‘geknipt’ en onverkort tot een separaat discussie-item benoemd hebben om het meer aandacht te geven.
Met dank aan de heer Hofman en onze reageerders.

J. Hofman | op 24-08-2013 18:42:
Wij hebben al jaren Pelargonium “Prof.Bijhouwer” voortgekweekt/gestekt en vragen ons af of deze prachtige varieteit – sterk groeiend, oranjerood, enkelbloemig bij u bekend is en ook elders nog voortgekweekt wordt. Een reactie wordt zeer op prijs gesteld.
Vriendelijke groet,
Joh. Hofman

 

UPDATE 07-09-2013 18:24 | Webredactie

De heer Hofman was zo vriendelijk om onderstaande foto’s te sturen van Pelargonium ‘Prof. Bijhouwer’.
“Wellicht vinden leden deze interessant”, aldus de heer Hofman, die vervolgens opmerkt: “Zelf gaan wij binnenkort weer stekken voor een volgende generatie. Nog een punt dat ons bevalt aan deze variëteit is de groeikracht die niet in vergelijking is met het huidig aanbod, dat naar wij begrijpen m.b.v. groeiremmers is behandeld. Enige exemplaren zijn in onze kas ongeveer 1.0 meter hoog en vormen een groen en bloeiend gordijn.

Zoals de heer Hofman in zijn onderstaande reactie al opmerkte, kocht hij ongeveer 35 jaar geleden de eerste exemplaren om daar verder mee te kweken.

p. bijhouwer P1010234p. bijhouwer P1010232
foto”s: M. van Leeuwen/J. Hofman

copyrighted

8 reacties op “

Pelargonium ‘Prof. Bijhouwer’

Discussies

 1. @ de heer Hofman,

  Professor Bijhouwer is mij bekend als hoogleraar in tuin- en landschapsarchitectuur in Wageningen. +- 1960?
  Dat er een pelargonium naar hem vernoemd is is voor mij iig nieuw!
  Ik ben benieuwd of er meer reacties komen
  groet ,Joek

 2. De soort is mij totaal onbekend. Maar ik denk dat het de moeite waard is om de plant wat meer bekendheid te geven onder de pelargonium liefhebbers. Er is al zo veel verdwenen in het verleden.
  Luuts.

 3. Naar aanleiding van mijn bericht over Pelargonium zon. Prof. Bijhouwer kan ik u nog melden dat wij de eerste exemplaren ongeveer 35 jaar geleden bij een klein tuincentrum hebben aangeschaft en deze steeds hebben verder gekweekt.
  De aanleiding voor de aankoop destijds was onze bekendheid met prof. Bijhouwer als de eerste hoogleraar tuin- en landschapsarchitectuur aan de Wageningse universiteit. Zelf tuin- en landschapsarchitect zijnde trof het mij dat hij een Pelargonium op zijn naam gekregen had. Ik heb geprobeerd recente foto’s, die mijn schoondochter vanmorgen maakte en aan mij als bijlage bij haar mail toezond aan u door te zenden. Blijkbaar lukt dat niet via dit reactieformulier.
  Als daar bij u belangstelling bestaat, verzoek ik u een mailadres door te geven waaraan dat wel kan lukken.

  Met vriendelijke groet,
  J.Hofman

 4. We hebben contact opgenomen met de heer Hofman en aangegeven hoe de foto’s overgestuurd kunnen worden.
  Wordt vervolgd.

 5. Vorige week heb ik de familie Hofman benaderd met de vraag of ze een stek van Pelargonium ‘Prof. Bijhouwer’ voor mij hadden.
  Ik ben inmiddels bij ze langs geweest.
  De ontvangst was allerhartelijkst!!
  Na wat foto’s gemaakt te hebben, ging ik met zes!!! stekken naar huis.

  De heer Hofman, oud-collega van Prof. Bijhouwer, zou nog proberen om te achterhalen waar de plant is ontstaan.
  Het tuincentrum waar de eerste plant ooit gekocht is bestaat nog; ik zal daar eens navraag doen…

  Het is een prachtige plant met grote oranje-rode enkele bloemen en het blad vind ik apart; het is cirkelvormig.
  Ik zal volgend jaar de plant vermeerderen, er is vast belangstelling voor bij de cultivargroep.

 6. Het verhaal wat de ronde gaat over Pelargonium Prof.Bijhouwer is ons inziens niet de juiste weergave,Vader Pieter Bijhouwer was stekkweker veredelaar van Pelargoniums in Winkel In de jaren 1960 heeft hij een prijs gewonnen met Bijhouwers Glory op de Floriade in Rotterdam
  De Pelargonium werd destijds gevonden tussen de Rubin gevuld bloemig Het bizondere van deze variateit was dat deze een afgerande tekening
  inzijn blad had De bloemkleur was oranje rood en het was een enkelbloemige zeer rijk bloeiende variateit.Prof Bijhouwer was een neef van Pieter Bijhouwer uit Winkel Noord-Holland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.