Pelargonium in de 20e eeuw

Op 4 november 2006 heeft Freek Bakker in de Hortus van Amsterdam tientallen miljoenen jaren evolutionaire ontwikkeling van pelargoniums toegelicht voor de Werkgroep Pelargonium Species van onze vereniging. Peter Brouwer schreef hierover in ons blad van januari 2007 de volgende bijlage, die wij lichtelijk inkortten.

Presentatie Pelargonium in the 20TH century

door Peter Brouwer

Progress in systematic, taxonomic & evolutionary exploration of Africa’s most beautiful plants Verzorgd door: Freek T. Bakker, Nationaal Herbarium Nederland, Wageningen University branch, Biosystematics Group, Wageningen UR.

Freek Bakker is als bioloog werkzaam bij de universiteit van Wageningen. Daar doet hij ondermeer onderzoek naar de taxonomie en de evolutionaire ontwikkeling van pelargoniums. Zijn eerste kennismaking met de pelargoniums was via de reageerbuis, maar hij heeft de pelargoniums ook in de natuur bestudeerd. Samenwerking vindt plaats in een netwerk van pelargonium onderzoekers van over de hele wereld. De huidige stand van zaken met betrekking tot de indeling van pelargoniums op grond van evolutionaire verwantschap werd zeer boeiend en voor leken begrijpelijk verteld. Uiteraard werden de toehoorders verrast door bijzonder fraaie foto’s van pelargoniums.

De ontstaansgeschiedenis van pelargoniums gaat mogelijk 20-30 miljoen jaar terug. Het gebied van herkomst zou veel noordelijker kunnen liggen dan Zuid-Afrika. Zuid-Afrika was 30 miljoen jaar geleden nog een regenwoud. In Zuid-Afrika ontstonden in de loop van de tijd diverse landschapstypes, waarin zich pelargoniums, maar ook talrijke andere plantensoorten, konden ontwikkelen. Dit proces werd niet verstoord door de ijstijden of zeespiegelfluctuaties. Deze omstandigheden vormen een stimulans voor de ontwikkeling van zoveel soorten.

Veel soorten zijn relatief jong. Deze komen vooral uit het winterregengebied. De ontwikkeling van nieuwe soorten, met name Hoarea, is nog steeds aan de gang.
Uit analyses is gebleken dat de leeftijd van Australische pelargoniums op 1,5 miljoen jaar gesteld kan worden. Australische pelargoniums zijn

dus niet door menselijk ingrijpen in Australië beland.De eerste kennismaking van Europeanen met pelargoniums dateert van zo’n 400 jaar geleden als de eerste pelargoniums (P. triste) de zeereis van Zuid-Afrika naar Europa overleven. 300 jaar geleden is al het nodige bekend over pelargoniums. Er zijn de nodige expedities geweest, waarbij de planten al werden getekend en beschreven. Er zijn rond 1700 al 15 soorten in Nederland bekend.

Vanaf de eerste kennismaking met pelargoniums heeft men soorten beschreven en indelingen in geslachten en secties gemaakt om de onderlinge verwantschap te beschrijven op basis van uiterlijke kenmerken. Door talrijke auteurs waaronder L’ Heritier, Sweet en Knuth zijn in het verleden verschillende indelingen van de pelargoniums in groepen voorgesteld. >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.