Pelargonium ‘Grandiflorum’

Uit: P&G Nieuws! januari 1997, nummer 1

De Pelargonium ‘Grandiflorum’ (grandiflorum = grootbloemig) wordt door ons in Nederland ook wel de Franse Geranium genoemd. In Amerika heeft men het over de Regal pelargoniums, de Martha Washington geraniums of een andere botanische aanduiding: Pelargonium x domesticum. De Duitsers daarentegen geven de voorkeur aan de benaming Edelpelargonien. Er zullen ongetwijfeld nog meer namen bestaan.

Toch hebben we het allemaal over één en dezelfde opvallende plant met grote azalea-achtige bloemen in heldere kleuren met vaak een bloem-oog-tekening. In Nederland wordt de Pelargonium grandiflorum meestal binnenshuis geplaatst, toch zien we dit beeld wat veranderen doordat men net als in de Zuid-Europese landen de planten ook meer buiten gaat gebruiken. Ook in Amerika wordt de Pelargonium ‘Grandiflorum’ voornamelijk buitenshuis gebruikt. Momenteel komen er steeds meer nieuwe variëteiten in de handel die ook geschikt zijn voor het zomerklimaat in Nederland.

De Pelargonium ‘Grandiflorum’ is voor het belangrijkste deel ontstaan uit de volgende species (botanische soorten; voor deze informatie heb ik enige boeken geraadpleegd):

  • Pelargonium cucullatum. Rond 1690 in Europa gebracht. Ze is een van nature grootbloemige botanische soort en heeft de grootste invloed gehad op het uiterlijk van de huidige Pelargonium ‘Grandiflorum’. Pelargonium cucullatum is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de bloemvorm, dominantie van de zacht lila bloemkleur en bron van de gekleurde tekening op de bovenste twee bloemblaadjes bij de Pelargonium ‘Grandiflorum’.
  • Pelargonium angulosum. In 1724 in Europa gebracht. Heeft hoogst waarschijnlijk bijgedragen aan de paarse bloemkleur en heeft sterke invloed uitgeoefend bij het ontstaan van de plantopbouw van de huidige Pelargonium ‘Grandiflorum’.
  • Pelargonium fulgidum. In 1732 in Europa gebracht. Is voornamelijk de ‘leverancier’ van het rode pigment in de bloem.
  • Pelargonium grandiflorum. In 1794 in Europa gebracht. Is de bron van de witte bloemkleur.

Andere voorouders van de huidige Pelargonium ‘Grandiflorum’ zijn Pelargonium betulinum, Pelargonium capitatum, Pelargonium cordifolium en Pelargonium x ignescens, maar in minder belangrijke mate dan de bovenstaande botanische soorten.

Nadat de botanische soorten van de Pelargonium ‘Grandiflorum’ in de 17e en 18e eeuw naar Europa waren gekomen, begon men met het kruisen hiermee. Rond 1830 ontstond hieruit een plant met eigenschappen zoals de huidige Pelargonium ‘Grandiflorum’ die heeft gezien. Daarna probeerde men d.m.v. kruisbestuivingen de bloemgrootte en de bloemkleuren teverbeteren. Zo ontstond de eerste Pelargonium ‘Grandiflorum’ bekend als Show- of Fancy Pelargonium.
Omstreeks 1850 kreeg men het voor elkaar om een tekening op de onderste bloemblaadjes tevoorschijn te brengen en rond 1870 ontstonden er golvende bloemranden, evenals bloemen met zes bloemblaadjes i.p.v. vijf. Naar aanleiding van deze laatste ontwikkelingen ging men de naam Royal of Regal Pelargonium gebruiken.
Tussen 1870 en 1900 werden deze Regals naar Amerika verscheept waar ze Lady of Martha Washington Geraniums werden genoemd naar een bepaalde cultivar die toen erg populair was.

Door inspanningen van veredelaars zijn er momenteel veel verschillende, bloeirijke en kleurige variëteiten Pelargonium ‘Grandiflorum’ in omloop.

Bron: Geranium IV

 

copyrighted

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.