Passie voor Pelargonium

Boekbespreking


The Passion for Pelargoniums, How they found their place in the garden
Boekbespreking door Willem Ferguson, NPGV-secretaris

De vertaling van de binnenflap geeft een goede beschrijving van dit interessante en mooie boek met veel afbeeldingen, foto’s en platen, geschreven door Anne Wilkinson.

passion_for_pelargonium-194x300De Pelargonium is een van de populairste plan-ten in Europa, Amerika en Australië. De plant groeit gemakkelijk, snel en betrouwbaar en geeft de zomer kleur. De plant ligt goed in de markt en de meeste tuinliefhebbers hebben er minstens één van in tuin of kas zonder dat beseft wordt hoe groot de variëteit en hoe buitengewoon de geschiedenis van deze plant is. (Daar gaat dus dit boek over.) De eerste pelargonium die in Europa bekend werd, in 1632, was P. triste, letterlijk vertaald: de ‘droeve pelargonium’, vanwege de geelbruine kleur van de bloem. Mythen vormden zich rond de bloem tot op de huidige dag, o.a. het geloof dat de plant vanuit Noord-Afrika naar Europa kwam en oorspronkelijk uit India afkomstig was en dat alle huidige pelargoniums hiervan afkomstig zouden zijn. In de 18e eeuw ging de discussie erover of de Pelargonium een aparte groep naast de Geranium moest zijn. De eerste botanist die het systeem van Linnaeus gebruikte en pelargoniums als een apart genus classificeerde, was Charles Louis L’Héritier, over wie Sir Joseph Banks zei: “van alle schaamteloze Fransen in hele wereld is hij de meest schaamteloze en de gevaarlijkste”. Verzamelaars als Francis Masson riskeerden hun leven bij het opsporen van planten, en de kweker Robert Sweet maakte naam met pelargoniums, maar werd door toedoen van zijn concurrenten opgepakt voor diefstal. Aan de kant van de kopers besteden aristocraten zoals de markies van Blandford schaamteloos hun rijkdom om in het bezit te komen van bijzondere planten.

Tuinhistorica Anne Wilkinson doet een boek open over verhalen en schandalen, bedrog en snelle transacties, trots en opwinding bij het creëren van nieuwe planten, bittere teleurstellingen bij het kwijtraken ervan, over een beschaafde samenleving die eigenlijk helemaal niet zo beschaafd was. Zij toont ook de buitengewone variatie van de pelargoniums: ’s nachts geurende, met geurend blad, donker paarse bloemen, geel, groen en zwart. Dit is het verhaal van de Passie die veel liefhebbers voelen voor deze planten.

Anne Wilkinson heeft geschiedenis gestudeerd en is lid van de Linnean Society. Zij doceert Tuingeschiedenis, heeft wetenschappelijke artikelen geschreven voor Garden History en Hackney History en leverde haar aandeel in de serie The Green Detectives op BBC Radio 4 van Anna Pavord. Zij woont in Londen en ontwerpt een tuin vol historische planten. Eerder verscheen haar boek: The Victorian Gardener (2006).

The Passion for Pelargoniums,
How they found their place in the garden.

Auteur Anne Wilkinson. 300 pagina’s.
ISBN 978-0-7509-4428-1

copyrighted

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.