P. pulchellum

Uit: P&G Nieuws januari 1999, nummer 1

Het Latijnse pulchellus betekent mooi en klein en dat is een perfecte naam voor deze winterbloeiende Pelargonium.  De plant heeft een struikachtig model met korte stammetjes.  Je kunt, als de plant in rust is, bijna niet zien hoe ze eruit ziet, omdat de stammen helemaal bedekt zijn met grote afgestorven steunbladeren.  In het najaar komen tussen al deze bruinige puntige resten de nieuwe groene stammen tevoorschijn en ontwikkelt zich het blad.  Langwerpig en ingesneden, lichtgroen en zacht aanvoelend, enigszins harig blad.
Ook de bloeistengels, die zich in de loop van januari ontwikkelen, zijn harig en steken ver boven de bladeren uit.  De bloemen zijn wit en hebben een rood merk op de onderste drie kroonblaadjes.  De bovenste twee vertonen alleen wat dunne lijntjes en bij sommige soorten ontbreekt zelfs dat of zijn deze gereduceerd tot een vaag kort streepje.  Duur van de bloei is ongeveer drie maanden.

De P. pulchellum groeit in het wild in één van de droogste streken van Zuid-Afrika, Namaqualand, in de volle zon. ’s Zomers (onze wintertijd) is ze als bruin dor struikje nauwelijks zichtbaar.  Maar in de Zuid-Afrikaanse wintertijd staan ze soms in groepjes te bloeien en zijn dan erg opvallend.

Als we rekening houden met haar natuurlijke groeiplaats weten we ook hoe ze verzorgd moet worden.  Dan blijkt het geen moeilijke plant te zijn, die in de kas elke winter uitbundig wil bloeien.
Wilt u haar in huis kweken dan heeft ze een koele plaats nodig (niet boven de centrale verwarming) en veel (zon)licht.

Ik kweek P. pulchellum altijd in poreuze stenen schalen zodat de plant ’s winters regelmatig water kan krijgen en de potgrond toch snel droogt.  Ook af en toe wat voeding (tomatenmest) bevordert de bloei volgens mij.
’s Zomers staat ze op een plankje in een donker schuurtje en krijgt eenmaal per maand wat water op een onderschotel.

Er is niet zo makkelijk aan te komen aan deze plant.  Meestal moet je lang wachten voordat iemand een stek kan nemen van deze kleine plant.  Met zaad lukt het ook maar wees er dan zeker van dat de zaden gewonnen zijn van een geïsoleerd staande plant of zijn ontstaan door handbestuiving.  Het beste is om bij diverse species-liefhebbers een visje uit te gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.