Miniaturen en dwergen

dwergen_en_mini
(Luciën Pieters schreef eerder voor ons verenigingsblad een bijdrage over miniaturen en dwergen.
Wij laten daaruit de informatie over de opentuin-dagen bij de familie Van Acker-Ferket en Luciëns  telefoonnummer weg)

Voor nieuwe liefhebbers van pelargoniums kan ik me voorstellen dat ze bij het zien van deze planten door de bomen het bos niet meer zien. Ik heb het dan over de grote verscheidenheid van soorten. Om te beginnen hebben we verschillende groepen cultivars. Laten we ze eens op een rijtje zetten.

Allereerst hebben we de hortorums, de grote bossige planten. Dan de domesticums, stellars, peltatums, welriekenden, rosebuds, cactusbloemigen, deacons, angels, uniques bontbloemigen, dwergen en miniaturen. Over deze laatste twee wil ik eens meer vertellen. Want wanneer U veel planten wilt hebben op een kleine plaats, lijken dat mij de juiste soorten te zijn.

Allereerst de dwergen
Deze mogen niet hoger zijn dan 25 cm en hebben kleine bladeren. Op dit moment zijn ze in alle kleuren en vormen te verkrijgen. Ikzelf vind de mooiste die met de donkere bladtypen. Wanneer men deze planten aanschaft, moet men ze plaatsen in potten van maar 12 cm doorsnede. En het liefst in stenen potten. Wanneer men dit te iel vindt, kan men meerdere potten van 12 cm in een grote bak plaatsen. Dat is al meer bloemenmassa.

Dan hebben we de miniaturen
Deze plantjes mogen niet groter zijn dan 15 cm en worden opgepot in potten van 9 à 10 cm doorsnede. Ook hier geldt: liefst in stenen potten met onderschaal. Het zijn wel de teerste planten met wat meer onderhoud. Bij overwintering moeten ze toch op ca 15° worden gehouden. Deze plantjes zijn zeer geschikt voor op de vensterbank of in de plantenbak. Ook hier kan men ze in hun 9 cm potje met meerdere plaatsen in een grote bak. De grondsoort die we nemen kan iets verschillen tussen de twee soorten. Ook de standplaats speelt een rol.

Wanneer de planten in de schaduw staan of binnen, moet er wat meer turf in zitten dan wanneer ze in de zon en buiten staan. De beste samenstelling voor buiten is: 1 deel turf, 1 deel scherp zand en ½ deel klei. Voor in de schaduw of binnen: 1½ deel turf, 1 deel scherp zand en ½ deel klei. Om ze compact te houden, mag men ze maar eens in de 14 dagen voedsel geven. Men kan ook voedsel door de grond mengen, zoals gedroogde koemest of osmocote. Met water geven moet men ook voorzichtig zijn. Wanneer men Peters voeding gebruikt, moet men maar een halve gram per liter water nemen. De samenstelling mag ook hier zijn 20Nx20Px20K in de groeifase en 7Nx17Px35Kx3(sporen) in de bloeifase. Om een rijke bloei te krijgen kan men de eerste bloemtakken er uit halen, zodat de plant iets gaan doorgroeien en meer bloemtakken aanmaakt. De plantjes moeten bij bloei volop in het licht staan en de uitgebloeide takken moet men verwijderen. Het zijn planten waarvan men lange tijd kan genieten, zowel binnen als buiten.

Tot ziens en veel succes met de planten!

Bron: P&G Nieuws! 33e jaargang no. 1  jan. 2007

copyrighted

2 reacties op “Miniaturen en dwergen

  1. Beste mensen,

    k heb nog steeds interesse in rijkbloeiende dwerg (hoogte max. tot 25 cm) pelargoniums
    of miniatuur (hoogte tot 15 cm) pelargoniums.
    De voorkeur ging uit naar de Black Vesuvius zo die nog te krijgen zijn.

    Wat kunt u me aanbieden?
    Met vriendelijke groet,
    Herman van Gelderen

    1. Beste heer Van Gelderen,

      Vriendelijk dank voor uw reactie.

      Onze vereniging verkoopt zelf geen pelargoniums; wel ruilen de leden onderling plantmateriaal.

      Maar onder andere onze leden Fuchsia- en pelargoniumkwekerij Van der Velde in Heerde en Kwekerij Morning Glory in Aalsmeer verkopen ‘Black Vesuvius’, ook in de webshops.

      Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.