Hillscheid-collectie van de ondergang gered

Nieuwe eigenaar: Hortus Botanicus Amsterdam

Bijgewerkt: apr 15, 2018 @ 09:54

De Hortus Botanicus Amsterdam heeft onlangs in Angers, Frankrijk, de oude collectie Hillscheid-pelargoniums opgehaald en daarmee van de ondergang gered. Aanvankelijk werd die collectie beheerd door Syngenta.

P.crassicaule
Pelargonium crassicaule

Voor de NPGV-werkgroep Werkgroep Pelargonium Species (WPS) was dit een mooie aanleiding om een reguliere bijeenkomst te plannen in de Amsterdamse Hortus en zo verzamelden de leden en andere genodigden zich op zaterdag 24 februari 2018 in Amsterdam. De organisatie was in handen van Walter den Hollander (Hortus) en Willem Ferguson (WPS).
Na een korte reguliere werkgroep-vergadering trokken de deelnemers ’s middag naar de Overtuin van de Hortus om de collectie te bewonderen.
Willem Ferguson doet verslag en de foto’s zijn gemaakt door Luuts Feenstra van de WPS.

 

Zo rond 10:00 uur waren alle aanwezigen in de Hortus gearriveerd. Wat een bijzondere mooie locatie is dat toch, daar midden in die grote stad Amsterdam! Het was – ook door het prachtige weer – een genot om daar te kunnen vergaderen en rond te lopen en de bijzondere Species-collectie te kunnen bekijken. Door vrijwel iedereen werd de koffieautomaat uitgeprobeerd en dat lukte wonderwel.

Eerst een korte vergadering van de werkgroep waarbij ideeën gedeeld werden over een mogelijke verbreding van de vereniging/werkgroep via internet en dus internationaal. Die kant gaat het waarschijnlijk wel op. Hortulanus Reinout Havinga – tevens lid van de werkgroep – vertelde over de reis door Zuid-Afrika die vorig jaar met Vrienden van de Hortus gemaakt was. Een mooie mix van wetenschappelijke feiten en prachtige plaatjes van de natuur en de planten.

Luuts Feenstra had een quiz in Powerpoint voorbereid waardoor onze kennis van de Species Pelargoniums stevig op de proef werd gesteld. De 5 winnaars (met het hoogste aantal vragen goed) gingen met een 2-jarige zaailing naar huis.

Ondertussen werd het brood genuttigd en maakten we ons klaar om naar de Pelargonium-collectie te gaan kijken. Het is de oude Fisher-collectie die door Syngenta overgenomen was en recentelijk door de Hortus in eigendom is verworven. We kregen het prachtige magazine van de Hortus waarin Reinout een artikel over deze collectie had geschreven. Een korte wandeling door de tuin bracht ons naar de aparte kas waar de planten in volle glorie opgesteld waren. Ze stonden er prachtig bij. En er werd druk gekeken door iedereen. In de collectie zijn een aantal planten aanwezig die niet of nauwelijks in cultuur zijn.

Luuts was door de Hortus gevraagd mee te werken aan een gefilmd interview door Amerikaanse wetenschappers, maar de andere werkgroepleden ging daarna nog de dakkassen bezoeken waar vele bijzondere planten en zaailingen te bewonderen waren.
Al met al een unieke en leerzame dag.

Toevoeging redactie:
Voor NPGV-leden is er nog een verslag gepubliceerd in Pelargonium & Geranium Nieuws! nummer 1, maart 2018 (verspreiding vrijdag 13 april).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.