Griekse Geraniaceae

Over een speurtocht naar geraniumsoorten:

laatste bewerking: 23 jui 2015 @18:05

door Dyoke van Assum

Mijn vakanties staan altijd in het teken van Geraniaceae. Dit jaar ben ik om te beginnen naar de Peloponnesos gegaan. Het grote schiereiland in het zuiden van Griekenland. Allereerst heb ik hier Erodium chrysanthum gevonden; duizenden planten in een rotsachtige weide.

E. chrysanthum is een speciale plant. Je hebt planten waar de bloemen alleen maar stuifmeel hebben (de mannelijke bloem), en planten waar de bloem alleen maar een stamper heeft (de vrouwelijke bloem).

erodium chrysanthum
Erodium chrysanthum

Op beide plekken waar ik E. chrysanthum heb gevonden stonden  hoofdzakelijk mannelijke planten en maar een paar vrouwelijke. Er waren wel zaden maar ze waren nog niet rijp.

Helemaal in het zuiden van de Peloponnesos heb ik Geranium kikkianum gevonden, een net ontdekte soort. Hij lijkt op het eerste gezicht op G. macrorrhizum, maar het blijkt op een aantal punten af te wijken. Deze soort groeit op zeer vochtige plekken langs beekjes.

geranium_kokkianum
Geranium kikkianum

Acht jaar geleden zijn hier enorme bosbranden geweest. Daar heeft G. kikkianum geen last van gehad, hoewel de natuurlijke groeiplaats veranderd is omdat de bomen zijn verdwenen.

biebersteinia_orphanidis
Biebersteinia orphanidis

Tot slot heb ik weer iets noordelijker een wel hele bijzondere plant gevonden, namelijk Biebersteinia orphanidis. Dit geslacht bestaat uit maar 5 soorten, waarvan 1 in Griekenland. Tot voor kort is hij 125 jaar onvindbaar geweest. De groeiplek is geheim gehouden. Door slim speurwerk ben ik daar toch achter gekomen. Helaas was de bloeitijd net voorbij. Maar het was prachtig om deze plant eindelijk eens een keer te zien. Biebersteinia is heel nauw verwant aan de Geraniumfamilie. De bladeren lijken op die van E. manescavi. De bloeiwijze is totaal anders.

Uitgelichte foto boven: Biebersteinia orphanidis (klik voor vergroting)

Update 23 juni 2015 -18:05 – Dyoke van Assum:
Biebersteinia werd tot voor kort (bijvoorbeeld R. Knuth, Das Pflanzenreich, 1912) nog tot de Geraniaceae gerekend. Ik herroep wat ik hier eerder schreef. Freek Bakker heeft in 1998 al aangetoond dat moleculair onderzoek duidelijk maakt dat Biebersteinia niet tot de Geraniumfamilie behoort.

Het blijft reuze spannend dat ik deze soort, waarvan meer dan 100 jaar werd gedacht dat hij in Griekenland niet meer voorkwam, heb gevonden. Maar ik moet ook meteen weer afscheid nemen. Hij is uit de familie geknikkerd. Hij is onterfd.

copyrighted D. van Assum

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.