Geraniums zaaien

Geraniums zaaien is een leuke hobby. Met de volgende suggesties kunt u aan de slag, ook als u er tot nu toe weinig of geen ervaring mee hebt.

Benodigdheden

 • Kiemkrachtig zaad, aangekocht of zelf gewonnen
 • Zaai- of stekgrond; RHP-gecertificeerd verdient de voorkeur
 • Zaaibak of ruime pot
 • Zeef en gieter met fijne broes

Vul de bak met grond tot de rand en vlak de grond af. Druk vervolgens de grond met bijvoorbeeld een stukje hout gelijkmatig aan. Het zaad wordt nu gelijkmatig over de grond verdeeld. Het kan raadzaam zijn om fijn zaad eerst met zand te vermengen.

Breng nu met een zeef een laagje aarde over de zaden aan, even dik als de dikte van de zaden. Daarna de aarde met een gieter licht vochtig maken. Het kan zinvol zijn om de bak af te dekken met een glasplaat. Het zaaisel voldoende warm (± 16-18°C) wegzetten.

Het gebruik van gesteentepoeder (lava) voor het uitstrooien van het zaad in de zaaibak geeft een geringer verlies van het zaaigoed door schadelijke planten of dieren in de bodem en een snellere beworteling bij de groei van de jonge planten.

De tijd van zaaien
Bij opgaande maan neemt het sap in alle bomen en planten toe. Bij afgaande maan neemt het sap in alle bomen en planten weer af. Ieder soort zaad wat bij opgaande maan gezaaid wordt komt sneller op, groeit harder en brengt meer blad maar minder bloem en vrucht voort. Als men zaait bij afgaande maan, dan duurt de kiemtijd langer, wordt er minder blad gevormd, maar geeft de plant meer bloemen en vruchten.

Geraniums zaaien is, als u tijd en ruimte hebt, een leuke hobby. Probeer het eens!

Bron:
Pelargonium & Geranium Nieuws!
35e jaargang no. 2  mei 2009

door Gerard van Schaik
(NPGV-bestuurslid en
lid van de Geranium Groep)

copyrighted

 

6 reacties op “Geraniums zaaien

 1. Ik heb wat zaad opgevangen van mijn geraniums/pelargoniums. Wanneer is de beste maand om ze te zaaien?
  Moeten de zaadjes voor het zaaien nog speciaal behandeld worden?

 2. Het zaaien van tuingeraniums (ik weet niet of u dat bedoelt) is in ieder geval zeer eenvoudig. Bakje met vochtige aarde, zaadjes er op, dun laagje aarde (1 mm) en klaar, afwachten maar. Ik doe het zelf meestal in februari op zolder of in een vensterbankbakje, zodat de plantjes mooi groot zijn tegen de tijd dat het mei is.

  Als u zaai-en stekaarde gebruikt heb je in het algemeen minder uitval door schimmel, bodemwarmte helpt om wat hardnekkig slapende zaden wakker te maken, maar eigenlijk kiemt alles wat in uw tuin groeit aan geraniums i.h.a. vanzelf – sommige soorten (phaeum bijvoorbeeld) zaaien zich in de tuin zo enthousiast uit dat ik niet de moeite neem om zaailingen op te kweken, dat kan moeder natuur zelf wel 😉

  Pelargoniums laat ik graag aan iemand anders over.

 3. De zaden van pelargoniums kiemen doorgaans gemakkelijk. Veel licht is belangrijk. Felle zon is minder gewenst. De grond moet licht vochtig blijven en mag niet uitdrogen. De beste temperatuur om te kiemen is tussen de 15 en 22 graden Celsius. Zaai bakjes gevuld met potjes van 5 x 5 of 7 x 7 cm voldoen in de regel uitstekend. De beste tijd blijft toch de periode na de kortste dag, zeg maar vanaf half december. Een periode met mooi weer geeft soms een duw in de goede richting. Bij donker weer staan de zaailingen te kwarren en groeien niet.

 4. Ik zaai inderdaad altijd mijn Pelargoniumzaden tussen Kerst en Oud- en Nieuw.
  In verwarmde zaai- en stekbak met extra kunstlicht erboven, bij 25 graden.
  De eerste zaadjes komen vaak na 2 weken al op, anderen soms pas na 2 maanden.
  Dus geduld hebben als er iets niet 1,2, 3 bovenkomt.
  Als de eerste 2 blaadjes boven staan haal ik ze er met een eetlepel uit en pot ze meteen op.
  Dit doe ik al jaren en het bevalt me prima.

 5. Ik verzamel regelmatig de zaadjes van min geraniums , vooral franze geraniums .Omdat ik veel verschillende soorten heb is het altijd weer spannend om te zien wat het wordt. Ik heb er al soorten en kleuren gehad die nergens te koop staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.