Geranium wallichianum

Geranium-wallichianum-Buxtons-Varierty
Uit: P&G Nieuws! augustus 1996, nummer 3 | Geranium wallichianum ‘Buxton’s Varierty’, ©: Rein ten Klooster


G. wallichianum
 is een variabele soort, die van nature voorkomt in de Himalaya van Afghanistan tot Kashmir. De bloemen variëren van paars-roze tot blauw en hebben vaak een cirkelvormig wit centrum en zwarte stampers en meeldraden. De bloeitijd is van juli tot oktober.

Geranium wallichianum ‘Buxton’s Variety’ is door Charles Buxton in 1920 als zaailing gevonden in zijn tuin in Bettws-y-Coed in Noord-Wales, Engeland. Vaak wordt de naam G. wallichianum ‘Buxton’s Blue’ gebruikt maar dat is een synoniem, dat wil zeggen niet de juiste benaming.
Heldere hemelsblauwe bloemen met een groor wit centrum met duidelijke zwarte meeldraden. Vermeerderen door zaad is eenvoudig en geeft in veel gevallen de ‘echte’ Buxton’s Variety.

Een nieuwe vorm is  G. wallichianum ‘Syabru’, onlangs meegebracht uit Nepal door Edward Needham die de naam ontleend heeft aan het Sherpa-dorp bij de vindplaats. Een sterke groeier met rankende stelen, zoals die bij G. wallichianum horen, rijk donkergroen blad en heldere paars-rode bloemen.

G. wallichianum is redelijk winterhard; voor de zekerheid is het goed wat zaad te verzamelen of spontane zaailingen voor de winter op te potten en beschermd te overwinteren.

Naarmate het kouder wordt in het najaar lijken de bloemen van ‘Buxton’s Variety’ blauwer te worden. Een mooie plant, die als solitair vrij uitbundig kan zijn en zich in de border een weg weet te ranken tussen de andere planten door.

‘Syabru’ hoop ik dit jaar (1996, webredactie) in bloei te hebben, ik verwacht er veel van.

2 reacties op “Geranium wallichianum

  1. Geranium wallichianum is de juiste schrijfwijze want het is een species (soort). Geschreven als Geranium ‘Wallichianum’ wekt het de niet juiste indruk dat het om een Cultivar gaat. Geranium wallichianum dus en dat cursief geschreven.

    1. Beste Rein,

      Bedankt voor je correctieve opmerking! Hier was geen sprake van het bekende ‘zetduiveltje’, maar van een blunderende webredactie, die toch beter weet èn omdat het goed in jouw kopij stond…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.