Geranium sessiliflorum

G. sessiliflorum ssp. Novaezelandiae
Laagblijvende plant met donkerbruine of groene blaadjes van 1,5-3 cm doorsnede en witte bloemetjes van 1 cm in doorsnede. Een compacte stevige wortelstok. Inheems in Nieuw-Zeeland, groeit in alpenweiden.
In deze groep vinden we enkele variëteiten:

  • G. sessiliflorum var. arenarium, inheems op Zuid Eiland van Nieuw-Zeeland in de zandduinen langs de kust. De blaadjes zijn grijzig behaard.
  • G. sessiliflorum var. novaezelandiae, inheems in Nieuw-Zeeland in alpenweiden, met kale tot ruwharige groene blaadjes.

Twee vormen van G. sessiliflorum ssp. novaezelandiae: een met groene en een met donkerbruine blaadjes die samen in de natuur voorkomen. De naam G. sessiliflorum ‘Nigricans’ wordt wel gebruikt voor de donkere vorm.

G. sessiliflorum ssp. sessiliflorum is een vorm die in Zuid-Amerika en Argentinië voorkomt, met de volgende variëteiten:

  • G. sessiliflorum var. compactum, inheems in Bolivia, La Paz, op 3600-4800 m. Dwergvorm met dikke stengels, een sterk behaarde plant.
  • G. sessiliflorum var. lanatum, inheems in Bolivia. Zilverige bladeren, wollig behaard met grote bloemen.

• G. sessiliflorum ssp. brevicaule komt voor in Tasmanië en Australië, in weilanden en bossen.

G. sessiliflorum ‘Porter’s Pass’. Een laagblijvende rozetvormige plant met biet-rode blaadjes die iets sterker groeit dan ‘Nigricans’.

Met de genoemde subspecies (ssp.) en variëteiten (var.) kunnen we niet veel omdat ze, voor zover ik weet, hier niet voorkomen, behalve ssp. novaezelandiae. Het is echter wel goed om te weten dat er veel meer achter deze kleine Geranium schuilt.

G. traversii
Een laagblijvende plant (15 cm) met grijzig groen, wat harig blad. Vormt een tapijt van wit-roze bloemen (melkwit met een roze rand). Bloei van juni tot september. Inheems op Chatham Eiland, ruim 600 km ten oosten van Nieuw-Zeeland. Groeit op kliffen bij de kust.
Is niet geheel winterhard en kan in natte koude winters gemakkelijk verdwijnen. Zaait echter gemakkelijk uit en een paar planten oppotten en in

de koude bak of in een kasje overwinteren is de oplossing voor het behoud van de plant.De op Chatham Eiland voorkomende species zijn zeer variabel, oorspronkelijk werd de roze-wit gekleurde bloem G. traversii var. elegans genoemd en de witte G. traversii var. traversii. R. Clifton rekent hiermee af in de Checklist editie IV door beide variaties als synoniem te bestempelen en alleen G. traversii als species aan te merken met bloemen van wit tot diep roze.
De naam G. traversii var. elegans dienen we dus niet meer te gebruiken.

G. ‘Sea Spray’ (G. traversii x G. sessiliflorum ‘Nigricans’)
Vormt een tapijt van brons getinte bladeren met bleekroze tot witte bloemen. Geïntroduceerd door Cally Gardens.

G. ‘Stanhoe’ (G. traversii x G. sessiliflorum ‘Nigricans’)
Verschenen in de tuin van Mr en Mrs Beckett in Stanhoe, Norfolk (Engeland). De bloemen zijn iets witter dan die van G. ‘Sea Spray’, althans de kruising die ik onder die naam in mijn tuin heb. Opvallend is dat waar G. sessiliflorum en G. traversii bij elkaar in de buurt staan er vele varianten van zaailingen verschijnen, die ik alleen de naam G. traversii x G. sessiliflorum durf te geven.

G. ‘Sea Fire’ (G. sessiliflorum ‘Nigricans’ x G. x oxonianum)
Een lage kruipende plant met altijd groene, iets brons getinte blaadjes. Helder roze rood gekleurde bloemetjes, wit naar het midden. Geïntroduceerd door Axletree Nursery.

G. ‘Sea Pink’ (G. sessiliflorum ‘Nigricans’ x G. x oxonianum)
Lijkt veel op G. ‘Sea Fire’, maar de blaadjes zijn wat meer brons getint en de bloemetjes zijn roze met een wit midden.

G. ‘Kate’ (G. endressii x G. sessiliflorum)
Een laagblijvende kruipende plant met kleine donker bronsgroene blaadjes en bleekroze bloemetjes. Deze mooie vorm vindt zijn oorsprong in de tuin van Rev. Folkard in Sleaford die de naam van zijn dochter eraan gaf. Een kruising van G. endressii en de donkere vorm van G. sessiliflorum. Deze kruising wordt ook door A. Walsweer genoemd in zijn Geraniumgids, dus al een oude bekende. Verwonderlijk dat niemand van de Geranium-werkgroep deze heeft. In het voorjaar hoop ik een aantal planten van G. ‘Kate’ beschikbaar te hebben.

 

2 reacties op “Geranium sessiliflorum

  1. 3 subespèces sont reconnues en 1965 par Carolin:
    G. sessiliflorum ssp. sessiliforum: Amérique du sud.(Argentine, Chili, Bolivie: Andes)
    G. sessiliflorum ssp. novae-zelandiae Carolin: Nouvelle Zélande
    G. sessiliflorum ssp. brevicaule (J.D. Hooker) Carolin: S.E. Autralie et Tasmanie.

    3 cultivars sont actuellement decrits: (Yeo 2001)
    G. sessiliflorum ‘Nigricans’
    G. sessiliflorum ‘Porter’s Pass’

    G. sessiliflorum subsp novaezelandiae ‘Coffee ’n Cream’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.