Geranium procurrens

Uit P&G Nieuws!, januari 1998, nummer 1

G. procurrens maakt vanuit de wortelstok lange rode stengels die over de grond kruipen. De bladeren zijn gepaard en ingesneden in vijf of zeven delen. De bloemen zijn ongeveer drie cm in doorsnee en dof roze-purper van kleur met een zwart hart. De plant is inheems in de Himalaya (Nepal en Sikkim) waar ze groeit in bossen waar ook Tsuga en Abies te vinden zijn op ruim drieduizend meter hoogte.

Deze Geranium is al vanaf 1840 bekend. In die tijd meende men dat het de G. lambertii was.  In de Kew Gardens was ze aanwezig vanaf 1931 onder haar juiste naam maar pas omstreeks 1967 werd het, in Engeland, een geliefde plant.  Hier bij ons is ze nu sinds ongeveer 1994 verkrijgbaar maar nog altijd niet erg bekend.

G. procurrens is een nazomerbloeier. Eind augustus/ begin september opent ze haar eerste bloemen en in oktober pas bloeit ze rijk aan de meer dan een meter lange stengels. Ze wortelt op de knopen als een aardbeiplant en zou op die manier een woekeraar kunnen worden, ware het niet dat niet alle planten de winter altijd goed doorkomen. Volgens Peter Yeo zou ze niet meer dan 12°C onder nul verdragen. Mijn ervaring is dat het afhangt van de plek waar ze groeit. Onder de struiken overleeft ze -17°C,  heb ik gemerkt. Toch neem ik alle jaren in het najaar een paar plantjes op die ik in de koude bak zet.  Je weet maar nooit, misschien wordt het nog kouder. Maar tot nu toe heb ik ze niet echt nodig gehad omdat ik een plaats onder bescherming van een struik het mooiste vind, waar de planten tot nu toe elke winter overleefden.
Een lievelingsplek is tegen de stam van een roodbladige Berberis thunbergii waar ze in het voorjaar onder de prikkers bijna niet te vinden is. In de zomer kruipt ze naar boven en vlecht eerst wat lichtgroene bladeren door de Berberis, in het najaar gevolgd door heel veel lichtpaarse bloemen. Wel moet ik dan opletten dat er ook een stengel over de grond kruipt voor de nakomelingen (voor de zekerheid) want ik wil de plant niet graag missen. Als u haar tussen de vaste planten zet of als bodembedekker wilt gebruiken, zorg dan voor wat lichte schaduw en een koele grond.

 

copyrighted

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.