Geranium phaeum

G. phaeum 'Blue Shadow'
G. phaeum ‘Blue Shadow’ – © Geraniumfoto.nl


Uit: P&G Nieuws! december 1996, nummer 4

De Geranium phaeum is misschien wel de bekendste van alle geraniums. In Engeland noemt men haar wel de ‘Mourning Widow’, de treurende weduwe met haar wat neigende donkerpaarse bloemen. In Nederland komt deze plant ook voor als stinzeplant, d.w.z. een uit tuinen weggelopen vaste plant die z’n plekje buiten de tuin weet te vinden. Van de zo op het oog gewone G. phaeum zijn er een behoorlijk aantal variëteiten en cultivars.

Geranium phaeum ©: Rein ten Klooster
Geranium phaeum

©: Rein ten Klooster

G. phaeum is een erg gemakkelijke geranium die zeer winterhard is, zich flink uitbreidt en spontaan uitzaait.
Wie wil beginnen met scheuren of zaaien vindt hier een dankbare plant, die op ruilbeurzen en natuurlijk op de bijeenkomsten van onze vereniging een dankbaar ruilobject is.

G. phaeum is inheems in de bergen van zuid en centraal Europa van de Pyreneeën door de Alpen, Tsjechië, Polen en west Rusland. Groeit in vochtige graslanden, bosranden en beschaduwde wegbermen.
Een groot aantal cultivars zijn er van G. phaeum, sommige zeer de moeite waard, andere wat minder omdat deze soort zich heel gemakkelijk uitzaait. Vooral als je wat andere phaeum-cultivars of planten van G. monacense of G. reflexum in de tuin hebt, krijg je gemakkelijk allerlei verschillende G. phaeum’s. Voordat je het weet heb je zoveel verschillende dat je er niet meer wijs uit wordt.

R. Clifton schrijft in de Species Checklist Part 2 terecht dat het niet de kunst is om een mooie nieuwe cultivar te herkennen, maar meer om de slechte er op tijd uit te trekken.

Zodra de G. phaeum de eerste bloemen laat zien doe ik altijd een zeer selectieve ronde in de tuin. Niet alleen om de slechte eruit te trekken, maar ook om de G. phaeum die zich in een andere plant gezaaid heeft eruit te plukken. Maar al te vaak denk je dat een bijzondere Geranium het goed doet en blijkt het bij de bloei een phaeum te zijn die bezig is je bijzondere Geranium te overgroeien.

Niets kwaads meer van de phaeum. Het is een dankbare en interessante plant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.