Geraniaceae culinair

©: Jois vd Bosch-Merkx
©: Jois vd Bosch-Merkx


Bij Geraniaceae denken we, plantenliefhebbers die we zijn, al snel aan onze bloeiende plantjes uit de Ooievaarsbekfamilie. En terecht, want het is onze ‘core business’. Voor anderen ook, zoals bijvoorbeeld de verkopers van geraniumserviezen. Maar ook op culinair gebied werd inspiratie opgedaan met Geraniaceae, getuige de volgende recepten.

Roomtaart van rozenpelargonium

  • 240 ml slagroom
  • 240 ml suiker
  • 2 eieren
  • 360 ml bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel vanille essence
  • rozenpelargonium bladeren, vers geplukt

Klop de slagroom stijf, voeg de suiker langzaam toe en klop tot deze gemengd is. Voeg één voor één de eieren toe, zeef de bloem en de bakpoeder en voeg beide aan het mengsel toe. Daarna de vanille essence erbij. Beboter twee taartvormen van 20 cm en bekleed de bodems en randen met de pelargoniumbladeren. Verdeel het beslag over de vormen en bak op 190 graden tot een goudbruin uiterlijk.

Daarover heen gaat dan glazuur:

  • 4 bladeren rozenpelargonium
  • 1 eiwit
  • 475 ml poedersuiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 druppel vanille essence
  • kleine blaadjes voor de garnering

Stamp de bladeren in een vijzel fijn tot de vezels kapot zijn. Voeg de suiker toe, sla het eiwit stijf en voeg dat samen met citroensap en vanille toe. Klop tot het mengsel glad is en strijk het over de afgekoelde taart.

Rhum arrangé met geranium

  • 1 liter ‘Charrette’ rum
    (dit is een sterkere rum dan we hier kennen; gewone rum kan ook maar smaakt iets anders)
  • 1 stokje vanille
  • 1 hand koffiebonen
  • 1 eetlepel Romarin
  • 1 stokje kaneel
    (en zo mogelijk een handje kaneelbladeren)
  • Geranium (geen verdere omschrijving gegeven) *)
  • 1 sinaasappel met schil
  • 1 limoen met schil
  • 1 citroen met schil
  • 5 eetlepels vloeibaar suiker of honing

Alles bij elkaar doen en 2 tot 3 maanden in het daglicht laten staan.

*) Het heeft enige moeite gekost om te achterhalen welke Pelargonium in het recept bedoeld wordt. Volgens de NPGV-leden José van de Coterlet en Frida Waasdorp gaat het om P. asperum of P. roseum. Deze soorten schijnen op het eiland voor te komen, waarbij Frida nog opmerkt dat beide soorten bij ons verwant zijn aan Pelargonium graveolens. Waarschijnlijk zijn het zelfs synoniemen.

Vrij bewerkt naar:
Pelargonium & Geranium Nieuws!, nr. 2 – mei 2009


Bronnen:
Scented Geraniums, Jim Becker/Faye Brawner (Interweave Press, ’96)
Tea and Tranquillity, Adelma Simmons (Clinton Press, ’90)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.