G. phaeum ‘Wendy’s Blush’

Voor het voetlicht

In de serie ‘Voor het voetlicht’ dit keer aandacht voor Geranium phaeum ‘Wendy Blush’.

Auteur: André Ekkelboom

In het voorjaar van 2014 viel mijn oog op een phaeum-zaailing waarvan de eerste bloem openging. Wit met een paarsblauwe ring. “Dat is wat aparts”, dacht ik meteen. De zaailing groeide goed en in het najaar kon ik er tien plantjes van maken. Ik vond haar erg mooi, maar dat kon ik wel vinden, maar wat vonden anderen ervan?

G. phaeum 'Wendy Blush' 2Er ging een opgepotte plant van de zaailing naar Rein ten Klooster en Frida en Karel Waasdorp. Zij waren meteen enthousiast, al was er in het begin wat verwarring met Geranium phaeum ‘Els’ van Geert Lambrecht. Deze lijkt er qua bloem wat op, maar is voor de rest, qua blad en hoogte, zeer verschillend van Geranium phaeum ‘Wendy’s Blush’.
Na deze positieve reacties besloot ik om haar voor de verkoop te gaan vermeerderen.

Alleen … de naam? Na een oproep op Facebook voor een naamsuggestie, viel de keuze op ‘Wendy’s Blush’. Wendy naar mijn vrouw en Blush omdat de bloem van wit naar lichtroze verkleurt (naamgever Marcus Mulder). In 2016 boden we op onze kwekerij de eerste planten aan. De plant is ook opgenomen in de nationale collectie bij De Briellaerd. Inmiddels is de plant verspreid onder liefhebbers in Nederland, maar ook internationaal. Bijvoorbeeld Robin Moss heeft haar staan, hij heeft diverse geraniumintroducties op zijn naam.
De reacties zijn positief. De plant is steriel, zaait niet uit, en bloeit langer dan andere phaeums. En ze is gewoon mooi!.
Geranium phaeum ‘Wendy’s Blush’ is in beperkte aantallen verkrijgbaar op onze kwekerij.


Naschrift redactie: André is NPGV-lid, eigenaar van kwekerij Kingfisher en ook aanwezig op Facebook.


copyrighted | foto’s André Ekkelboom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.