G. maculatum: medicinaal

maculatum

Uit: P&G Nieuws! januari 1996, nummer 1 – Door: Gerard van Schaik | foto: Geranium maculatum, © Geraniumfoto.nl

Ooievaarsbek (Geranium maculatum) komt voor in hagen en bij de bosrand. Bladeren zijn rond met uitgestulpte randen, bloemen zijn purperroze.  De vruchten hebben een lang uitsteeksel, als de snavel van een ooievaar, vandaar de naam. De wortel is bijzonder geneeskrachtig en zeer adstringerend, zowel bij inwendig als bij uitwendig gebruik. In feite wordt het als adstringerend middel vrijwel niet geëvenaard.

Gebruik: Ter behandeling van dystenterie, diarree, ontsteking van de dikke darm. Ook van infecties aan de mond en keel, wonden, bloedingen, kortom steeds wanneer er een krachtig adstringerend middel nodig is, hetzij inwendig, hetzij uitwendig. Ook om onnodig bloeden te stelpen na het trekken van kiezen of tanden; daartoe strooit men wat gedroogde en verpulverde wortel op de bloedende plek. De wortel van de ooievaarsbek werkt zacht en heeft geen onaangename smaak en kan dus zonder moeite aan kleine kinderen en zieken gegeven worden.

Dosering: ’s morgens en ’s avonds een dessertlepel verpulverde wortel op een kopje water. Of maak van dezelfde hoeveelheden een standaard extract en neem hiervan driemaal daags twee eetlepels voor de maaltijd.

Bron: ‘Het geïllustreerde kruidenhandboek’ door Juliette de Baïracli

 

Naschrift bladredactie 1996:
Het lijkt ons niet zo gek als je, voorafgaand aan eigen dokteren, eerst nog even de huisarts raadpleegt.

Naschrift webredactie 2013:
De bijdrage van Gerard van Schaik laat zien dat Geraniaceae niet alleen een prachtige collectie bloeiende planten omvat, zoals de maculatum, maar ook dat de toepassingen veelzijdig zijn. Zo worden “onze” plantjes ook culinair gebruikt en zijn ze een inspiratiebron voor serviesgoed, in de kunst enz. enz.

 

Toegevoegd door de webredactie:

 

copyrighted

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.