Erodium absinthioides


Uit: P&G Nieuws! januari 1997, nummer 1 | © tekening Erodium absinthioides armenum male, gemaakt door Rein ten Klooster

E. absinthoides armenum male
E. absinthoides armenum male
© Rein ten Klooster

Inheems in Turkije, Griekenland en Albanië. Het is een tweehuizige plant, dus om zaad te kunnen vormen zijn er twee nodig, een mannelijke en een vrouwelijke plant. Het blad is groengrijs, geveerd en met kleine tussenblaadjes, de bloemen zachtroze en dun geaderd. Er zijn ook soorten met witte of bijna blauwe bloemen. Deze laatste zijn echter heel schaars verkrijgbaar.

Het is een rotsplant van de bovenste plank, maar erg variabel. Soms zijn de bloemen heel bleek, een vuil soort roze. Het beste is om een plant in bloei te kopen. Die bloei is uitbundig van april tot de vorst en deze Erodium is in de praktijk behoorlijk winterhard gebleken.

Als u maar één plant bezit, of uitsluitend mannelijke of vrouwelijke planten, blijft er voor vermeerdering niets anders over dan te stekken. Dit lukt het beste in het vroege voorjaar. U breekt een scheutje vlak bij de stam af, het liefst met een stukje oud hout eraan. De onderste blaadjes verwijderen en oppotten in een schraal mengsel van potgrond met scherp zand. Voor het afdekken geen plastic zakje gebruiken, dat raakt namelijk makkelijk het blad en veroorzaakt dan schimmel. Een kweekkasje of een jampotje werkt uitstekend.

 

copyrighted

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.