Drie Geraniaceae, verschillen en overeenkomsten

© tekening Rein ten Klooster
© tekening Rein ten Klooster

 

Geranium of ooievaarsbek is de tuingeranium, waarvan de meeste winterhard zijn. De bladeren hebben altijd 5 lobben, de bloemen hebben altijd 5 bloemblaadjes van dezelfde vorm en kleur. De zaaddozen hebben de vorm van een vogelsnavel, waarin 5 zaden zitten, elk in een doosje aan een eenvoudige kurkentrekker.

Pelargonium is de Geranium van de geraniummarkten, die door iedereen Geranium genoemd wordt. Ze zijn niet winterhard. De meeste komen uit Zuid-Afrika en zijn gekruist om grote bloemtrossen te krijgen. De originele soorten, de species, hebben ook 5-lobbige bladeren en bloemen met 5 bloemblaadjes, vaak

van dezelfde kleur, maar soms zijn twee van de vijf bloemblaadjes anders van kleur.De bloemblaadjes zijn ook niet altijd even groot. Er zijn ook geveerdbladige Pelargoniums. De zaaddozen hebben de vorm van een vogelsnavel, waar 5 zaden in zitten, elk in een doosje aan een kurkentrekker met veren.

Erodium of reigersbek, een min of meer winterharde rotstuinplant. De meeste hebben geveerde bladeren, maar er zijn ook rondbladigen, die minder winterhard zijn. Erodium wil in de winter droge voeten hebben. De bloemen hebben 5 bloemblaadjes, waarvan de bovenste 2 gemerkt zijn, maar bij sommige soorten zijn de bloemblaadjes gelijk van kleur, zonder merk. De zaaddozen hebben de vorm van een vogelsnavel, er zitten 5 zaden in, elk in een doosje aan een fijngedraaide kurkentrekker.

 

copyrighted

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.