De Lara Zonartic hybriden

Nieuwe Pelargonium-erkenning

In het laatste nummer van het Britse Pelargonium & Geranium News in 2013 werd melding gemaakt van het feit dat de Lara Zonartic hybriden nu officieel erkend zijn als nieuwe Pelargonium cultivargroep.

De Lara Zonartics zijn ontwikkeld door de bekende Australische Pelargoniumliefhebber Cliff Blackman. Niet van vandaag op morgen, het begon namelijk al in 1984! In dat jaar stuurde dr. Piet Vorster van de Stellenbosch Universiteit in Zuid-Afrika hem namelijk een stek van P. articulatum (nr. 1571A). Cliff Blackman kruist dan al meer dan 10 jaar pelargoniums (sinds 1976 officieel onder de “plant breeder’s prefix” Lara) en wil dat jaar een begin maken met het kruisen van geelbloemige pelargoniums. Hij heeft zijn oog hiervoor laten vallen op P. articulatum, een Zuid-Afrikaanse species met wit tot gele bloemen, en met deze plant begint zijn zoektocht naar de perfecte gele bloem.

P. articulatum

Nu is P. articulatum nogal een ‘lastpak’ in de zin dat het een species is die van tijd tot tijd slaapt. In Afrika groeit de plant in de zuidwest Kaap, een gebied met extreme zomertemperaturen en koude winters. De plant vormt rhizomen en deze geven de mogelijkheid krachten ondergronds op te slaan en zo droge periodes te overleven. Maar wanneer de plant in rust gaat verdort het blad en blijft er weinig aantrekkelijks over. Daarentegen zijn de bloemen spectaculair, groot en soms zuiver geel van kleur.

Het originele artikel werd geschreven door Peter van Baaren Grob en gepubliceerd in ons ledenblad Pelargonium & Geranium Nieuws! nummer 2, mei 2013. De foto’s zijn van Stephen Pollard en met zijn toestemming gebruikt.

 

Zie ook: Pelargonium ‘Millfield Gem’

 

Ook lid worden van de NPGV? Lees verder

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.