De Hartsook-Hybriden

Uit: P&G Nieuws! januari 1996, nummer 1

Op een foto uit de collectie van Rita en Nico Scheen staan de bloemen van de Pelargonium ‘Carefree’,  ‘Hula’ en  ‘Vodoo’,  in Amerika wel de Hartsook-Hybriden genoemd.

Francis Hartsook, wonende in Baja California in Mexico, verkreeg de hybriden met welriekende pelargoniums al zo’n dertig jaar geleden.  De ‘Carefree’  is van 1961.  Eén van de gebruikte domesticums is  ‘Pink Champagne’, een bladgeurende domesticum die zelf weer is ontstaan uit een P. x domesticum x ‘Lime’  (‘Sweet Lime’  of  P. x nervosum  voor onze oudere leden).  Ondanks deze geurende achtergrond ruiken de bladeren van ons drietal alleen maar naar domesticum.  De bloemen staan tussen beide plantensoorten in:  de opvallende sprekende kleuren van de domesticums (Franse geraniums) maar eenvoudiger van vorm en minder groot.

Francis Hartsook was op zoek naar een domesticum die het warme klimaat van Mexico kon verdragen.  Bovendien wilde hij graag fors uitgroeiende struiken die als kleine heester in de tuin geplant konden worden.  Aan beide voorwaarden voldoen deze planten.  Ze kunnen fors uitgroeien en floreren bij meer warmte dan  P. x domesticum  over het algemeen verdraagt.

De behandeling is zoals we gewend zijn bij domesticums:  een goede doorlatende potgrond  (3 delen goede potgrond en 1 deel scherp zand)  en regelmatig plantenmest tijdens de groeiperiode.  Een te grote pot geeft veel blad en weinig bloem.

Stekken maakt u van de nieuwe groei van afgesnoeide planten.  Ze wortelen het best in de zomermaanden maar het is vaak jammer om de planten direct na de hoofdbloei af te snoeien, want bij goede verzorging, zoals het uitknijpen van uitgebloeide bloemen, bloeien ze meestal tot het najaar door.  Stekken in oktober lukt echter ook goed. Als de stekken beworteld zijn hebben ze trouwens een koudeperiode nodig, de moederplant trouwens ook.

Zo’n week of zes bij 10° C overdag is prima.  Maar geen nachtvorst natuurlijk.  Het beste is om de plant al in het najaar in de definitieve pot te zetten.  Nadat ze haar koudeperiode heeft gehad, kan ze verder op de vensterbank of in de kas de winter doorbrengen.  Na zo’n behandeling zal de plant in mei al bloeien.  Stekken in het voorjaar genomen bloeien meestal pas in de nazomer.

De Franse geraniums, bekende moederdagplanten, worden veelal als een vensterbankplant gezien of worden in de kas gekweekt.  ’s Zomers buiten doen ze het echter veel mooier.  Hun grote bloemen slaan natuurlijk wel stuk bij regen en een afdakje is in ons klimaat dan een goede oplossing,  maar ook wel de oostkant van huis, schuur of muur.  En dat is dan tevens gunstig wat de zon betreft want van warmte houden ze ook niet zo erg.  Behalve dan ‘Carefree’,  ‘Hula’ en ‘Vodoo’.

Geraniaceae.com (Pelargoniums Uniques)
Kwekerij Alderhandt

copyrighted

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.