Behoudtips voor pelargoniums

Als u niet ieder jaar nieuwe pelargoniums wilt kopen hebt u wellicht iets aan deze tips:

  • Gebruik goede stekgrond, bestaande uit 50% potgrond en 50% metselzand; voor die laatste kunt u ook 50% kokosvezel nemen.
  • Ontsmet het te gebruiken gereedschap met alcohol of spiritus om bacteriële besmetting te voorkomen.
  • Kies een stek van circa 5 centimeter lengte en met korte leden. Snijdt de stek ± 1,5 cm onder de oksel af. Eventuele losse bladeren moet u verwijderen.
  • Doop uw stek in stekpoeder, waarna u het stekje lichtelijk afklopt, in een potje van ongeveer 5 cm doet en tot slot de stek licht aandrukt.
  • Klaar? Vergeet dan niet de naam van de stek te vermelden!
  • Voorkom wortelrot door de stekjes weinig water te geven (wortelrot herkent u aan de van onderaf zwart kleurende stengel).
  • De stekken staan graag op een lichte plek zonder zon.
  • Dek ze nooit met plastic af.
  • Na circa drie weken verschijnen de wortels.
  • Voor het oppotten gebruikt u bij voorkeur een pot met een doorsnede van 9 a 10 centimeter. Als de pot te groot is bestaat de kans op een slecht wortelgestel.
  • Potgrond kunt u aanvullen met klei (20%).
  • Het toppen moet goed gebeuren en daar begint u mee als het jonge plantje vijf blaadjes heeft; verwijder dan de bovenste punt. Vanaf nu zal de plant in de breedte verder groeien.
  • Nog steeds geldt dat u weinig water geeft.
    Let op! Dwergvariëteiten vertakken zich zelf, u hoeft ze dus niet te toppen.
  • Schimmelvorming gaat u tegen door de stekken veel ruimte te geven.
  • Mest iedere week bij met ‘Plant Prod 20-20-20’ in een verhouding van twee theelepels op tien liter water) en van tijd tot tijd met wat gedroogde koemest. Gevaar: pelargoniums zullen minder bloeien als ze teveel voedsel krijgen.
  • Pelargoniums overwinteren het best bij 7 à 8 °C op een lichte plaats, goed teruggesnoeid en met weinig water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.