Beginnerscorner (1)

Pelargoniumcursus

DSC_1529
Tussen 1996-1997 schreef Peter van Baaren Grob voor Pelargonium & Geranium Nieuws! een serie artikelen over Pelargonium onder de titel “Beginnerscorner”.
Om een groter publiek van  dienst te zijn herhalen wij vanaf vandaag zijn geschreven belevenissen graag op de website.

Peter is inmiddels voorzitter van onze jongste werkgroep, de Pelargonium Cultivar Groep


In de winter is er eigenlijk niet zo gek veel te doen. U moet er op letten dat u de planten koel (5-10oC) hebt weggezet. Licht is ook van levensbelang. Zo licht mogelijk. U geeft de planten alleen water wanneer u met uw vinger in de potgrond port en constateert dat de potgrond droog aanvoelt. Dan pas geeft u water! Pelargoniums leggen het af in een klimaat dat koud en nat is. De koude is trouwens nodig om de planten tot rust te dwingen. Wanneer de dagen weer gaan lengen zullen ze vanzelf weer gaan groeien. Dit ziet u straks vanzelf. Tot die tijd: spaarzaam met water, veel licht, frisse lucht en schoonhouden. Alle vieze blaadjes knijpt of knipt u vlak achter het blad af. Het bladsteeltje blijft nu nog zitten. Dit droogt langzaam op en zal vervolgens los komen te zitten. Na ongeveer een week kunt u het er dan zo vanaf plukken, zonder dat het een grote scheurwond op de stengel van de plant geeft.

Het is nu december; ook in januari doet u niets anders dan datgene wat hierboven staat. Eind januari wordt het al snel langer licht buiten. U zult dat aan de blaadjes van de planten gaan zien. De kleuren in het blad worden steeds intenser en ook de bladbouw wordt dan wat steviger. In februari beginnen we met stekken en verpotten. Maar dat is voor de volgende keer.

Tot dan kunt u wel, wanneer u een erg rusteloos tiepje bent, alvast lekker oude vuile potjes gaan wassen zodat deze in februari schoon klaar staan. De echter bofferds onder ons hebben een partner die dit zeer vervelende karweitje liefdevol doet. Deze moet u dan koesteren want met uw beginnende hobby zult u merken dat u nog vaak een beroep op hen zult doen.

Aflevering 2 verschijnt dinsdag 19 februari

copyrighted

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.