Beginnerscorner (4)

Pelargoniumcursus

Bij het lijstje van benodigdheden heeft u misschien gemerkt dat stekpoeder ontbreekt. Dat gebruik ik namelijk NOOIT, en met mij vele anderen. Het grote gevaar met stekpoeder is het doorgeven van virussen via het poeder waar u het stekje indoopt. U kunt het beste wat poeder uitstrooien op een papiertje en het snijvlak van het stekje in het poeder dopen. Daarna NOOIT meer op dezelfde plek komen! Zo vermijdt u dat virussen worden doorgegeven. Pelargoniums hoeven trouwens geen stekpoeder om goed te kunnen wortelen.

Er zijn drie factoren echt belangrijk:

  • licht
  • hygiëne
  • waterhuishouding

U kunt stekken door stek te snijden of door stek te breken. Stek snijden is het gemakkelijkste en wordt het meest gedaan. Het stekbreken wordt vooral door commerciële kwekers gedaan omdat dit meer stek per plant oplevert. Stelregel is dat u NOOIT TE GROTE stekken maakt. Want hoe kunt u verwachten dat een stek van vijftien centimeter snel wortelt? Al de energie gaat in het in leven houden van die vijftien centimeter celstof zitten. Een stekje van vijf tot zeven centimeter wortelt binnen tien dagen! Denk daar dus aan, ook al is de verleiding nog zo groot.

Met uw Stanley-mes snijdt u vlak onder een bladvoet de stengel door. U heeft dan meestal één volwassen blad, een half ontwikkeld blad en het topje van de stengel. Vervolgens neemt u het stekje, en breekt het af. Vervolgens haalt u de steunblaadjes weg. U ziet dat er een glad stengelgedeelte over is plus het half ontwikkelde blad en de top.
Een klein potje (nr 5) vult u met een mengsel van 50% Lentse potgrond en 50% scherp zand. Duw het stekje tot halverwege zijn lengte in de grond; het is niet erg als de bladsteel van het ene half ontwikkelde blad ook onder de grond verdwijnt. Nu flink lauw water gieten tot het water er aan de onderkant weer uit komt.
Daarna het stekje licht weg zetten. Dat kan vlak tegen het raam zijn maar ook, b.v. in de kas, vlak onder het raam. Let erop dat het stekje niet in de zon komt, dan droogt het te snel uit. Geef pas weer water wanneer de potgrond DROOG aanvoelt. Niet eerder en niet later.
Ook mag u niet na 3 of 4 dagen aan het stekje gaan trekken om te kijken of er al wortels aan zitten. Want mochten die er aan zitten dan zijn ze er nu weer af.

Na verloop van tijd merkt u dat het stekje groei begint te vertonen. U tikt nu voorzichtig het stekje uit het potje en treft een mooi gevuld wortelkluitje aan. U kunt nu gaan verpotten. Het ‘stekmedium’, de potgrond voor stekjes, houdt u zo schraal mogelijk.
Om voeding op te nemen moet het stekje veel wortels produceren, als de grond te voedselrijk is wordt het stekje lui en maakt het bijna geen wortels, vandaar de grote hoeveelheid scherp zand.
Het stekje dat verpot mag groter is dan het stekpotje, het stekje heeft dan voor ongeveer twee maanden de ruimte, daarna moet u weer aan verpotten denken.

 

Aflevering 5 (slot) verschijnt zaterdag 2 maart

Aflevering 1 →
Aflevering 2 →
Aflevering 3

 

copyrighted

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.