Beginnerscorner (4)

Pelargoniumcursus

DSC_1529
Heeft u uw partner zo gek gekregen dat hij/zij de vieze plastic potjes heeft gewassen deze winter? Wat een werk! Maar het is zo belangrijk! Op deze manier worden alle ziektekiemen die eventueel in de achtergebleven aarde zitten, weg gewassen en krijgen de planten een eerlijke, gezonde start in het nieuwe seizoen.

Wanneer u goed op ze let zult u merken dat zo tegen half/eind februari er meer kleur in de nieuwe bladeren komt. Ook wordt de afstand tussen de bladeren onderling (internodiën) korter. Dit betekent dat de juiste tijd er weer aankomt. Wacht nu nog even de opkomende maan af en u zit goed. Is dat bijgeloof of ooit bewezen? Ik stek ALTIJD bij een opkomende maan. NOOIT bij een afnemende. Afnemend betekent altijd slechter weer. Mijn vader plande vroeger ook altijd onze zomervakantie in Tirol bij opkomende maan. Nooit hadden wij slecht weer!

Behalve goed weer heeft u het volgende nodig:

  • Lentse potgrond nr 3*) of:
  • gecontroleerde RHP potgrond (staat op de zak) met hierbij apart, lekkere rulle molshopen-klei uit de uiterwaarden
  • scherp zand
  • alle maten potten, van nr. 5 oplopend tot …
  • een scherp Stanley-afbreekmes
  • een fles spiritus**)
  • witte piepschuim bakken (bakjes)
  • voor de echte gekken onder ons: gedroogde koemest, bloed- en beendermeel
  • gieter
  • portie geluk en groene vingers.

*) Wanneer u niet in staat bent Lentse potgrond nr 3 te kopen/bestellen, kunt u deze zeer specifieke en perfecte potgrond voor pelargoniums zelf nabootsen. U neemt twee derde deel RHP potgrond en u voegt hier een derde deel molshopen-klei aan toe. Verder nog een gezonde schep scherp zand, en meng alles goed door elkaar! Klaar is Kees. De klei is bij pelargoniums zo belangrijk omdat zij er voor zorgt dat de planten gedrongen uitgroeien, mooi stevig blad krijgen en in het kleicomplex worden de voedingsstoffen, die u wekelijks geeft, goed opgeslagen.

**) Het is van levensbelang voor een ‘monocultuur’ verzameling pelargoniums dat u uw stek/snoeimes na elke plant schoon spoelt in de spiritus. Alle enge virusziekten die u eventueel bij het snijden in een plant van die desbetreffende plant oploopt, worden zo geëlimineerd en niet doorgegeven aan de volgende plant waar u in gaat snoeien/snijden. Ik heb dit alles al eens eerder verteld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.