Beginnerscorner (3)

Pelargoniumcursus

DSC_1529
De ledenvergadering blijft DE DAG voor beginners. Planten in overvloed en iedereen wil wel wat over zijn of haar planten vertellen.

Mia Esser kreeg het verzoek of ik niet eens kon aangeven welke nu eigenlijk de juiste soorten Pelargoniums zijn voor beginners en vooral welke het goed doen in de vensterbank. Nu moet ik echt ver terug denken: wat had ik zelf in het begin?

Een van mijn eerste miniaturen was ‘Dick Blanchette’; dubbel witte bloem en compact groeiend. Maar deze plant zie je nooit meer. Er zijn, buiten de ligging qua zon, twee mogelijke condities op de vensterbank:

  • een vensterbank boven de centrale verwarming
  • zonder centrale verwarming

De laatste is altijd de beste. Maar welk huis heeft tegenwoordig geen centrale verwarming? Rita Scheen heeft het ‘probleem’ met de CV altijd goed opgelost. Zij liet speciale zinken (platte) bakken maken op maat van de vensterbank. Deze staan altijd vol water. Hierin staan dan weer waterdichte ompotten met daarin de Pelargoniums. Dit systeem werkt fantastisch! Het klimaat voor de planten is dan niet te droog omdat de droogte van de CV opgevangen wordt door de waterdamp uit de zinkbakken.

Maar terug naar de planten. Er zijn verschillende Pelargoniums die het niet erg vinden als ze ’s winters geen kou en rust krijgen. Veel bladgeurende soorten zijn ideaal. Ook sommige mini’s en hortorums groeien en bloeien redelijk door.
Laten wij van het ergste uitgaan: Centrale verwarming, gemiddelde temperatuur 18-20oC en maar een dagdeel zon. Nu, dit is echt afzien! Maar ik zou het met de volgende planten proberen:

Bladgeurende

  • P. odoratissimum (naar appel geurende blaadjes).
  • P. fragans (naar nootmuskaat geurende blaadjes).
  • P. fragans ‘Creamy Nutmeg’, idem als bovenstaande maar dan met creme bont blad.
  • P. tomentosum (blaadjes met pure pepermuntgeur).
  • P. graveolens ‘Lady Plymouth’, prachtig creme bont blad met zachte pepermuntgeur

Hortorum

  • Deacon ‘Lilac Misty’, de sterkste en voor mij persoonlijk de meest bijzondere uit de Deacon reeks. Heel sterk en zal best bloeien (lief zachtroze met wit.)
  • Stellar ‘Bird Dancer’, de kleinste stellar. Prachtige stervormige bloemen en heel veel smalle zalmroze bloemen.
  • ‘Bridesmaid’, een van m’n lievelingen. Geelbont blad met bronskleurige zone. Schitterende zalmkleurige bloemen die super dubbel zijn!
  • ‘Mrs Quilter’, geelbont blad met enkele zalmkleurige bloemen. Een plant uit 1880 dus die heeft bewezen goed te zijn!
  • ‘Honeywood Suzanne’, de aller-aller-beste hortorum voor op de vensterbank. Bij Rita Scheen bloeit de plant onafgebroken in een warme kamer voor een raam dat overschaduwd wordt door een balkon. Wel krijgen de planten extra licht via TL-balken, maar toch…..  Door John Thorp in 1987 geïntroduceerd. Massa’s zalmroze halfgevulde bloemen op glanzend fris blad. Een supertopper.

Dit is natuurlijk een willekeurige greep uit de absurde hoeveelheid Pelargonium-soorten. Het moet dan ook verschrikkelijk zijn om als leek een specialisten-kwekerij binnen te lopen om zo maar wat uit te zoeken. Het beste kunt u contact zoeken met ervaren ‘rotten’ en heel zorgvuldig uw assortiment opbouwen. Begin niet met te veel. U zult zien dat u de kunst van plantjes kweken, net als het leren lopen, heel voorzichtig, stap voor stap en eerst aan het handje, moet leren.

Aflevering 4 verschijnt dinsdag 26 februari

Aflevering 1
Aflevering 2

copyrighted

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.