Beginnerscorner (2)

Pelargoniumcursus

DSC_1529
Zo, heeft u alle gebruikte potjes al gewassen? Mooi, dan gaan we verder!

Als beginner is het belangrijk dat u probeert de planten aan te voelen. Het heeft echt geen zin om gelijk met duizend planten te starten. Het is altijd beter om 25 goed verzorgde en florerende planten te hebben dan een kas vol zielepieten!! Genoeg gepreekt.

Zoals u zult merken aan uw planten wordt het steeds langer licht. Bij hortorum planten ziet u dat aan de zone in het blad die steeds dieper van kleur wordt.
Species en welriekende worden wat compacter van groeiwijze. Wanneer u mooie bloeiende planten wilt hebben in de tijd dat de Pelargoniums naar buiten mogen (juni) moeten we nu gaan snoeien. Dit kon al eerder, maar toen was er geen clubblad om het u uit te leggen; dus doen we het lekker nu!

U zet de betreffende plant voor u op tafel, draait een sjekkie of schenkt koffie in. In alle rust kijkt u nu naar de plant. Wat bevalt u wel en wat niet.

Als de plant gerekt en uitgegroeid is moet u hem/haar zeker snoeien. Denkt u dan aan rozenstruiken. Die moeten eigenlijk hetzelfde gesnoeid worden. U snoeit tot op het oude MAAR NOG NIET VERHOUTE HOUT!! Altijd op een ‘oog’ dat naar buiten wijst zodat de planten mooi rond over de potten groeien. Probeert u zo een denkbeeldige plant te vormen; kijk zo zoals u hem het liefst zou zien.
Dan pakt u een scherp Stanley-mes en snijdt voorzichtig schuin boven een oog dat naar buiten wijst de stengel af. Het schuine aspect is belangrijk voor de afwatering. Wanneer u namelijk de stengel recht/horizontaal afsnijdt en het snijvlak droogt in, dan stulpt het iets naar binnen en kan er water in blijven staan; dit zorgt voor verrottingskansen.
Niet doen dus. ALTIJD SCHUIN EN MET EEN SCHERP EN SCHOON MES!

Als u nu de plant heeft teruggesnoeid blijft er een soort rozenstruikje over. Denk er wel aan dat u niet tot het harde, oude hout heeft gesnoeid, want dan kunnen de ogen niet meer uitlopen!
Nu is het tijd om de wortels te gaan bestuderen. U tikt met de pot een paar keer op de tafel (de wortels laten dan de pot los) en draait de pot om. De plant glijdt er dan vanzelf uit. Wanneer er nu een dichte wortelkluit is zit u goed. Is er maar een spaarzaam worteltje dan heeft u een probleem want tegen de tijd dat u dit heeft vastgesteld is de hele kluit al uit elkaar gevallen en zit u met de troep op de keukentafel. Voorzichtigheid is dus geboden!

2 reacties op “

Beginnerscorner (2)

Pelargoniumcursus

  1. Goedemiddag ,

    Vraagje: ik heb geraniumpjes gekregen, ik weet niet welke soort.
    Ze zijn ca. 7 cm hoog en sommige hebben al bloemknopjes.
    Volgens mijn schoonmoeder moet ik die er uit knippen om de groei van de plantjes te bevorderen. Is dat zo? Het likt me zo zonde, maar wat moet dat moet.
    Wat raadt u aan?
    Groet, Louise

    1. Beste mevrouw Kleene,

      Dank voor uw belangstelling en reactie! Uw schoonmoeder heeft gelijk.

      Succes en met vriendelijke groet,

      Webredactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.