“Achter de geraniums zitten”?


U kent die uitdrukking vast wel. Maar wat wordt er mee bedoeld? Hoe is de uitdrukking ontstaan? En: wordt dit gezegde correct gebruikt?

Gebruik en betekenis

De uitdrukking wordt gebruikt om een inactief, werkloos of nutteloos (geworden) leven aan te duiden. Het beeld dat er bij opgeroepen wordt, is dat van een niet-actieve persoon die vanachter de geraniums op de vensterbank de actieve buitenwereld gadeslaat.
Echter: feitelijk is dit gezegde volstrekt misplaatst. Achter de geraniums zitten kan maar op één manier: buiten in de tuin! De geranium is namelijk een winterharde of vaste tuinplant. Wat op de vensterbank staat is een pelargonium. Een belangrijk verschil tussen de geslachten Pelargonium en Geranium zijn de onregelmatige bloemen met ongelijke kroonbladen van Pelargonium èn dat slechts 5 tot 7 van de 10 meeldraden goed zijn ontwikkeld.

Ontstaan

Hoe of wanneer is de uitdrukking ontstaan? Het Genootschap Onze Taal zegt in een publicatie daarover het volgende: “De vroegste vindplaats van achter de geraniums is een citaat uit de Leeuwarder Courant van 1937: ‘Maar er zijn tallooze geloovige christenen in ons vaderland, die de Koninklijke familie het onschuldige genoegen van die watertochtjes op Zondag van harte gunnen, en er geen enkelen strijd in zien met godsdienstige voorschriften. Men moet ons maar eens duidelijk maken waarom men een beter christen is als men Zondagmiddag achter zijn geraniums in de huiskamer blijft zitten dan wanneer men zich overgeeft aan het genot van een vaartocht (met eigen jacht!).'” De uitdrukking wordt hier nog in iets andere betekenis gebruikt dan tegenwoordig, aldus het genootschap.

Weg ermee! Met die uitdrukking dus, want onze plantjes zijn daar te mooi en lieflijk voor…

copyrighted

2 reacties op ““Achter de geraniums zitten”?

  1. Achter de geraniums is decoratief, ertussen is veel leuker! ‘vooral als je al die verschillen ziet… en bijna allemaal winterhard, meestal 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.