Geraniums: in/uit de kunst

“er was toch … een kunstenaar die er oog voor had …..”

In januari 2007 bezochten we de tentoonstelling ‘De verleiding van Flora’. Als tuiniers die vinden dat ze wat aan hun culturele ontwikkeling moeten doen, konden we deze expositie met bloemenschilderijen niet aan onze neus voorbij laten gaan. We hebben prachtige schilderijen en tekeningen gezien. We hebben ons uitstekend vermaakt met het benoemen van zo veel mogelijk van de afgebeelde planten en op een van die werken van Jan van Huysum troffen we een uitgebloeide beemdooievaarsbek aan. Niet echt representatief voor onze favoriete plant, maar er was toch maar mooi wel een kunstenaar die er oog voor had gehad.

fotopag_2Vanaf dat moment zijn we bij museumbezoek extra alert, want als het één keer voorkomt, dan moet het toch vaker kunnen … En ja hoor, in het Rembrandthuis op een tentoonstelling over Maria Sibylla Merian en dochters. Er waren ook een aantal tijd- en stijlgenoten vertegenwoordigd en Herman Henstenburgh heeft tussen alle gedetailleerd uitgewerkte bloemen met waterverf op perkament een prachtige Geranium species (door ons geïdentificeerd als pratense ‘Striatum’) geschilderd, zoals u hopelijk op de foto kunt herkennen. Prachtig uitgewerkt, en verwonderlijk dat iets, dat circa 1700 is gemaakt, nog zo goed bewaard is gebleven!

Recentelijk kwamen we bij de tentoonstelling met werk van Caspar David Friedrich in de Amsterdamse Hermitage een gedeeltelijk ingekleurde schets uit 1816 van Carl Fohr met daarop – u raadt het natuurlijk al – onder andere een bloedgeranium. Nog voordat we het bordje hadden gelezen, hadden we de typische Geranium sanguineum-bladeren al herkend.

In de toekomst blijven we er natuurlijk op letten, maar als u suggesties voor ons heeft in welke musea er nog meer geraniums te vinden zijn, dan houden we ons aanbevolen.

 

copyrighted

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.