Een Erodium-ontdekkingsreis in Spanje (1)

Erodium chrysanthum DvA
Eeder verschenen in: P&G Nieuws! 2003, nummer 1 | auteur: Dyoke van Assum | lichtelijk bewerkt voor website | © foto boven: Erodium chrysanthum

Op een zonnige dag in juni sta ik in de bergen ergens in Zuid Spanje en het uitzicht is adembenemend. In de verte zie ik de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. Ik ben hier om Erodium rupicola te zoeken maar ik heb totaal geen idee hoe deze plant eruit moet zien. Ik kijk zoekend om me heen en zie dan in de beschermende schaduw van rotsen enkele Erodiums staan. En als ik nog beter kijk zie ik nog veel meer planten. Er zijn slechts een paar geregistreerde vindplaatsen voor deze soort. Dat is erg weinig en maakt het voortbestaan van E. rupicola kwetsbaar. De Spaanse overheid heeft deze soort dan ook op de lijst met beschermde plantensoorten opgenomen.

Ik ben in Spanje om Erodiums te zoeken, in het bijzonder soorten behorende tot de subsectie Petraea. Aan de hand van gegevens uit wetenschappelijke publicaties heb ik een reisschema gemaakt dat me van Noord naar Zuid Spanje brengt. Ik zie Erodiums, waarvan de meeste voor de eerste keer, en de één is nog mooier, spectaculairder dan de andere. En naarmate de reis vordert wordt het steeds mooier.

 

Foto 1. Erodium celtiberium, op de hoogvlakte van de S.ra de Javalambre. @ D. van Assum, 2002
Foto 1. Erodium celtiberium, op de hoogvlakte van de S.ra de Javalambre. @ D. van Assum, 2002

Erodium celtibericum
De ontdekkingsreis is vijf dagen eerder in Centraal Spanje begonnen waar ik in de Sierra de Javalambre E. celtibericum heb gevonden. Hier en daar zijn al wat bloemen te zien maar de hoofd bloei moet nog op gang komen. Hij moet zich staande houden op een hoogvlakte waar een straffe wind staat. Het zijn struiken waarvan de meeste al jaren oud zijn en niet hoger dan 15 – 20 cm. Onder een dik dek van hele kleine, kleverige bladeren zit een uitgebreid stelsel van houterige stengels.De planten staan op of hangen over rotsen en staan langs richels van de weg. Overal waar je kijkt, ook op de onverharde weg, zie je kussentjes, de vorm waarin de plant op deze plek moet overleven. De bloem is 1,5 cm in doorsnede. Wittig roze, enigszins geaderd en met een roze blos aan de basis van voornamelijk de bovenste twee bloemblaadjes. E. crispum, een soort uit de lage, hete oostelijke Pyreneeën, en E. celtibericum zijn aan elkaar verwant en ik zie de gelijkenis wel.

Foto 2. E. celtibericum P.to Cabigordo. @ D. van Assum, 2002
Foto 2. E. celtibericum P.to Cabigordo.
@ D. van Assum, 2002
Foto 3. Drie varianten van E. celtibericum, @ D. van Assum, 2002
Foto 3. Drie varianten van E. celtibericum,
@ D. van Assum, 2002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.